NVB: “Consumenten betalen 2x de rekening”

In een nieuwsbericht geeft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers aan teleurgesteld te zijn in de uitkomst van het Algemeen Overleg van 27 maart 2014 over verbetering kwaliteitsborging in de bouw. De NVB is met name verbaasd over het feit dat de VNG van mening is dat de verantwoordelijkheidsverdeling in het nieuwe stelsel niet helder is. Naar de mening van de NVB kan dit niet het geval zijn omdat die ook nu al duidelijk is: de markt en niet de gemeente is verantwoordelijk.

Ook de NVB begint nadrukkelijk weer over de leges: “Een van onze leden vertelde onlangs nog dat als hij de facturen van de architect, de constructeur én de installatieadviseur bij elkaar had opgeteld, hij nog steeds op een beduidend lager bedrag zat dan wat hij enkel aan leges betaalde voor het controleren van deze professionals.”

De NVB gaat in het stuk niet in op de wijze waarop ze zelf de kwaliteit willen borgen in de toekomst. Naar de mening van de NVB werkt het huidige systeem met de bestaande waarborginstellingen al goed en kan (liever vandaag dan morgen) de gemeentelijke controle van die bouwprojecten af. NVB benadrukt hierbij dat het in dat geval niet zo kan zijn dat de gemeente alsnog het werk inhoudelijk achteraf gaat goedkeuren. In dat geval betaalt de consument namelijk dubbel.

Lees het hele bericht op Omgevingsweb