Besluit invoering verbouw onder Wkb uitgesteld

Onderzoek laat zien dat er voldoende kwaliteitsborgers zijn en dat er vooralsnog geen ‘hobbels’ zijn in de uitvoering. Ondanks dat vindt minister De Jonge het verstandig om het besluit om verbouw wel of niet onder de Wkb te laten vallen per 1 januari 2025 niet nu al te nemen. “Eerst zal meer informatie beschikbaar moeten zijn voor zorgvuldige besluitvorming”.

Op 6 juni heeft minister De Jonge de Eerste en Tweede Kamer schriftelijk geïnformeerd over zijn besluit de beslissing over invoering van verbouw onder de Wkb een half jaar uit te stellen. Tijdens het debat op 24 oktober 2023 is aan de Eerste Kamer toegezegd dat De Jonge hierover voor 1 juli 2024 duidelijkheid zou geven. Gevolg van uitstel van de beslissing is dat verbouw niet per 1 januari 2025 onder de Wkb komt te vallen.

Met de brief stuurt BZK ook het toegezegde onderzoek naar het aantal kwaliteitsborgers (PWC) en de Invoeringstoets (Arcadis) mee. Alhoewel beide onderzoeken geen aanleiding geven tot uitstel is het beperkte aantal projecten sinds de invoering van de Wkb doorslaggevend voor de gemaakte keuze. De komende maanden worden de nu lopende verbouwprojecten onder de STIPP-regeling extra gevolgd en geëvalueerd. Het voornemen is om op basis van de ervaringen met deze verbouwprojecten (en met de regulieren nieuwprojecten onder de Wkb) voor 1 januari 2025 een besluit te nemen.

Meer informatie is te vinden in de brief aan de Eerste Kamer en in het bijbehorende nieuwsbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.