Verbetering kwaliteitsborging in de bouw leeft….

2014-03-27 14.32.40Wat mag blijken uit de meer dan 100 mensen die afkwam op het Algemeen overleg met de Tweede Kamer op 27 maart jongstleden! Helaas was de zaal slechts geschikt voor 40 personen (maar bleken er toch bijna 80 in te kunnen 🙂 )

Ondanks dat niet alle vragen beantwoord zijn is veel duidelijk geworden:

  • Er komt geen duaal stelsel met keuzevrijheid voor de consument
  • De Kamer en de minister hebben nadrukkelijk afgesproken dat er geen sprake kan zijn van invoering voordat duidelijk is dat partijen er ook klaar voor zijn
  • Er wordt gestart (vooralsnog gepland in 2015, maar zeker niet op 1 januari) met het door partijen zelf laten borgen van de kwaliteit van ‘eenvoudige’ bouwwerken. Nadere uitwerking van ‘eenvoudig’ moet nog plaatsvinden, maar denk hierbij aan bedrijfspanden en woningbouw tot maximaal 4 bouwlagen (CC1 uit de Eurocodes)
  • De gemeente controleert na oplevering of alle verplichte informatie ook door de private partijen wordt aangeleverd. Een volledigheidstoets, inclusief een controle op de juiste kwaliteitsborging en een verklaring van de bouwer / borger dan aan de regels is voldaan.
  • Er komt geen verplichte garantie voor alle koopwoningen

Zodra er meer informatie beschikbaar is, zoals het verslag van het AO, zal de beschrijving die iBK gemaakt heeft van het nieuwe stelsel (“het stelsel in een notendop”) worden aangepast aan de nieuwe koers!