Werkprocessen gemeenten onder de Wkb

Onderstaand bericht is op 30 juni geplaatst op het VNG-forum Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

VLogo VNGanuit de VNG hebben we de afgelopen maanden met plezier met meer dan 60 gemeenten de referentieprocessen rondom de meldingen binnen de Wkb doorlopen. Voor gemeenten die hier zelf mee aan de slag willen, hebben we de introductie uit de werkplaats en de presentaties die bij de verschillende meldingen horen, in webcolleges opgenomen. Samen met de referentieprocessen die op Gemma-online staan, kunnen gemeenten de referentieprocessen (nogmaals) doorlopen. De referentieprocessen zijn bedoeld om de gemeenten te ondersteunen bij de inrichting van hun eigen gemeentelijke proces.

Zelf aan de slag met de referentieprocessen

Voor gemeenten die zelf aan de slag willen, heeft de VNG een aantal ondersteunende webcolleges gemaakt. In de webcolleges worden de meldingen van de Wkb afzonderlijk behandeld. De webcolleges zijn gebaseerd op de bevindingen uit de werkplaatsen. In de vier webcolleges worden de verschillende meldingen behorend bij de Wkb doorlopen.

Ook is er een introductie waarin u informatie krijgt over:

  • de achtergrond van de Wkb
  • hoe de informatie in het DSO wordt verwerkt
  • welke informatie de gemeente uit het DSO krijgt
  • de verschillende varianten
  • het referentieproces en hoe u dit kunt doorlopen.

Op basis van deze informatie kunt u samen met uw collega’s het referentieproces vanuit Gemma-online per melding doorlopen. Dit referentieproces helpt u richting te geven, maar als gemeente kijkt u zelf welke volgorde het beste past. Betrek ook uw softwareleverancier bij dit proces.

Hieronder vindt u de links naar de webcolleges:

  1. Introductie
  2. Bouwmelding
  3. Start bouwwerkzaamheden
  4. Gereedmelding
  5. Einde bouwwerkzaamheden

De diverse Gemmaprocessen vindt u hier.

Ter ondersteuning u hier een infographic waarin de bouwmelding in stappen wordt doorlopen en veelgestelde vragen worden beantwoord. Wilt u eerst meer informatie over de Wkb bekijk dan het webcollege basiskennis: https://www.youtube.com/watch?v=p1KqEn56-pk. Heeft u nog vragen mail dan naar wkb@vng.nl.

2 gedachten over “Werkprocessen gemeenten onder de Wkb”

  1. Ik mis in uw webcollege bij de melding start bouw (2 dagen vooraf) geheel het verzoek tot uitzetten van de bouwkavel, indien deze verantwoordelijkheid bij de gemeente ligt.
    Waarom is dit niet opgenomen? Relevant aspect toch?

    1. Zeker relevant. Maar heeft helemaal niets met de Wkb te maken. Niet alle gemeenten zetten kavels uit. Ook het juist uitmeten van kavels is een verantwoordelijkheid van de bouwer / initiatiefnemer.

Reacties zijn gesloten.