“Maar wilt u het ook?”

Deze vraag stelde minister Blok afgelopen woensdag aan de aanwezige Kamerleden en aan het publiek in de zaal. Het wetsvoorstel is zo’n beetje klaar en er wordt hard gewerkt aan de onderliggende regels. Wat is dan toch de reden dat de wet nog niet naar de Tweede Kamer is verzonden? Het antwoord zit ‘m in de vraag die Blok vorige week stelde. Zie ook het artikel op de site van Cobouw.

In de afgelopen maanden heeft BZK meerdere keren met alle partijen om tafel gezeten. Uiteindelijk is niemand tegen het wetsvoorstel maar natuurlijk heeft iedereen zijn wensenlijstje nog. Het resultaat is een soort impliciete steun in vorm van de hoop dat ‘het wetsvoorstel niet in de ijskast verdwijnt’, de opmerking dat partijen ‘het wetsvoorstel natuurlijk niet om zeep willen helpen’, etc. Maar echte uitgesproken voorstanders lijken er niet te zijn. Dus wellicht is de vraag van Blok terecht….

Als we stappen willen maken dan is er steun nodig. Of anders laten we alles zoals het is, even goede vrienden (maar naar mijn mening een forse gemiste kans!). Het opknippen van de wet is – zoals Blok nadrukkelijk heeft laten horen – geen optie. Dus laat ik dan ook maar eens vragen: wilt u de wet kwaliteitsborging voor het bouwen wel? 

Zo ja, laat het dan eens horen. Nee mag natuurlijk ook. Via een reactie op dit columnpje, een mailtje aan mij, via een bericht aan de minister, via een brief aan de Tweede Kamer of op een andere manier. 

Een goed weekend verder!

Hajé