Beantwoorden vragen Eerste Kamer: mogelijk gefaseerde inwerkingtreding

Naar aanleiding van het op 22 februari 2021 aan de Eerste Kamer toegezonden ontwerpbesluit kwaliteitsborging zijn door de Eerste Kamer op 15 april aanvullende vragen gesteld. In een brief van 22 juni geeft minister Ollongren antwoord op deze vragen.

Belangrijkste nieuws in de brief is de optie om de Wkb gefaseerd in te voeren. In reactie op de zorg van de Eerste Kamer over het aantal beschikbare kwaliteitsborgers bij invoering van de Wkb geeft de minister aan met de VNG de mogelijkheid besproken te hebben om gevolgklasse 1 tijdelijk te beperken. In het ontwerpbesluit wordt de mogelijkheid ‘ingebouwd’ om verbouwprojecten indien noodzakelijk pas op een later moment mee te nemen onder de Wkb. Het betreft een tijdelijke maatregel die er voor zorgt dat bij invoering minder kwaliteitsborgers nodig zijn. In de brief wordt gesproken over een periode van 6 maanden.

De gefaseerde invoering wordt gezien als een ‘terugvaloptie’, wat blijkt uit het vertrouwen dat de minister uitspreekt dat dit waarschijnlijk niet nodig zal zijn:

Ik heb er vertrouwen in dat de gezamenlijke inspanning van gemeenten, aannemers, kwaliteitsborgers en overige betrokkenen ertoe zal leiden dat sprake is van voldoende kwaliteitsborgers en kwaliteitsborging tegen acceptabele kosten op het moment van invoeren van de Wkb.

De brief is te lezen via deze link.