“Proef externe kwaliteitsborging smaakt naar meer”

Hercuton, onderdeel van Janssen de Jong Groep, leverde in april 2017 een distributiecentrum van ongeveer 31.000m2 op in Dordrecht. In dit project, dat diende als pilot in het kader van het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen, werd gebruik gemaakt van een externe kwaliteitsborger. Een succesvolle pilot in meerdere opzichten, zo valt te lezen in de eindrapportage over deze pilot.

Hercuton rapporteert over de financiele resultaten van dit project onder andere dat de opleverpunten beperkt waren tot zo’n €15.000,=. Dat is 0,0015% van de bouwsom. De bouwer schrijft dit resultaat, dat veel lager ligt dan de opleverkosten bij vergelijkbare projecten, toe aan de inzet van de externe kwaliteitsborger. Verder zijn besparingen gerealiseerd doordat prestaties ook bij tussentijdse opleveringen aantoonbaar voldoen aan de gestelde eisen en hierover geen discussies of disputen met de opdrachtgever hoeven worden gevoerd. Enkele bevindingen van de kwaliteitsborger hebben geleid tot technische aanpassingen (kwaliteitsverbeteringen) die ook in volgende projecten zullen worden doorgevoerd.

De conclusie van Hercuton, mede op basis van deze resultaten, is dat de invoering van private kwaliteitsborging zinvol, haalbaar en betaalbaar is. Voldoende reden voor Hercuton om meer ervaring op te doen met deze vorm van kwaliteitsborging in volgende projecten. In deze projecten zal vooral verder worden gewerkt aan de afstemming van de bedrijfsprocessen van Hercuton en Seconed, zodat planning, informatie-uitwisseling tussen bouwer en kwaliteitsborger en onderlinge samenwerking in nieuwe rollen verder kunnen worden verbeterd.

Het eindrapport van het pilotproject is hier te lezen: Eindrapport pilot Janssen de Jong – november 2017