Webcollege basiskennis Wkb voor gemeenten

De wet kwaliteitsborging voor het bouwen treedt op 1 juli 2022 in werking. De wet is een stelselwijziging die de nodige voorbereiding vergt van gemeenten. Gemeenten dienen hun VTH-systeem aan te passen en moeten ook aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De VNG ondersteunt gemeenten bij de implementatie van de wet. Onder meer door in proefprojecten te ondervinden hoe de wet gaat werken en deze bevindingen ook met andere gemeenten te delen. Daarnaast zijn informatie en ondersteuning belangrijke onderdelen van de implementatie.

Om de eerste stap te kunnen zetten bij de implementatie is een webcollege basiskennis Wkb gemaakt. Dit college (zie onder) biedt een introductie op de wet en handvatten voor de implementatie. Het webcollege is ook de voorbereiding voor deelname aan werkplaatsen waarin daadwerkelijk wordt geoefend met de informatiestromen en de situatieschetsen van de Wkb worden getoetst.

In het webcollege gaat Hajé van Egmond (BZK) dieper in op het kader van de wet en op de stappen die een gemeente moet doorlopen. Wico Ankersmit (Vereniging BWT NL) geeft uitleg over de rol van bevoegd gezag en de gevolgklasse 1. Om aan de werkplaatsen deel te nemen is het volgen van het webcollege een vereiste. Wilt u uw gemeente aanmelden voor een werkplaats of meer weten over de werkplaatsen neem dan contact op met Désirée van der Jagt van het team implementatie Wkb bij de VNG. Meer informatie en aanmelden voor de werkplaatsen kan via wkb@vng.nl.