Berichtgeving brand in Londen en de relatie met de Wkb

In de afgelopen dagen is in een aantal nieuwsitems over de verschrikkelijk brand in Londen verschenen. Het betreft onder meer de volgende nieuwsberichten:

Vanmiddag kwam daar het bericht bij dat er in Engeland nog 600 gebouwen staan met eenzelfde gevelbekleding als Grenfell Tower en dat het hoofd van de deelgemeente Kensington is afgetreden vanwege de brand.

In een deel van de uitingen wordt een relatie gelegd tussen de brand en invoering van de Wet kwaliteitsborging. Naar de mening van iBK tenminste een voorbarige. Niet alleen is niet bekend wat nu de uiteindelijke oorzaak is van de brand en het snelle brandverloop, ook is niet bekend of er nu sprake is ‘privaat’ falen of ‘publiek’ falen. Engeland kent weliswaar een duaal stelsel als het gaat om vergunningverlening en toezicht, nergens in de berichtgeving is aangegeven wie in het geval van de renovatie van Grenfell Tower de toezichthoudende instantie was (update 23-6: volgens de Guardian was de gemeente eigenaar en toezichthouder) . En dan nog is niet duidelijk – zeker indien de gevelplaten zijn toegestaan in Engeland – of publiek of privaat toezicht de toepassing had kunnen voorkomen.

Het enige wat duidelijk is, is dat sprake is van een tragische gebeurtenis die voorkomen had moeten worden. Publiek of privaat is dan een irrelevante discussie…

HvE 22-06-2017

 

2 gedachten over “Berichtgeving brand in Londen en de relatie met de Wkb”

  1. De vraag is net zo goed: zou het huidige publieke stelsel dit kunnen voorkomen? Of is het geborgd in wet- en regelgeving dat dergelijke ongelukken minder snel (niet?) kunnen gebeuren in Nederland. Het is te simpel om een relatie te leggen tussen deze brand en de Wkb!

    Maar Hajé volgend: het is een tragisch gebeurtenis die in het geheel losstaat van publiek of privaat.

  2. De vraag is dan of het nieuwe stelsel met private kwaliteitsborgers dit in Nederland gaat voorkomen en, als het misgaat, wie dan aansprakelijk is. Ik denk dat iedereen snapt dat je geen brandbare gevelbeplating moet toepassen op flatgebouwen, of waar dan ook.

Reacties zijn gesloten.