Aedes positief over wetsvoorstel aansprakelijkheid bouwkwaliteit

Huurders van nieuwe sociale huurwoningen verdienen een betere bescherming tegen verborgen gebreken in hun huis. Het Wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het Bouwen regelt dit door een aanpassing van het Burgerlijk Wetboek. Daardoor ontstaat een evenwichtigere aansprakelijkheidsregeling. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Aedes dan ook verheugd te zijn over dit wetsvoorstel.

De belangrijkste aandachtspunten voor Aedes zijn:

  • De wettelijke voorwaarden beperken in het belang van en met oog op reële risico’s voor de woonconsument. Met andere woorden, regel niet meer dan nodig;
  • De wet zorgt voor een verheldering van de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid in het bouwproces;
  • Transparantie over de kwaliteit die bouwers leveren. Aedes is van mening dat de overheid aan de lat staat om te komen met voorstellen tot een goed (format voor een) consumentendossier hiervoor;
  • Betaalbaarheid van het stelsel wettelijk borgen door aanpassing van het huidige stelsel van bouwleges;
  • Particuliere opdrachtgevers en professionele opdrachtgevers worden terecht aan elkaar gelijk gesteld als het gaat om de aansprakelijkheid van de aannemer.

De brief van Aedes en ook de standpunten van andere partijen zijn te lezen via de pagina Standpunten branche- en belangenorganisaties.