Welke gebouwen vallen allemaal onder de Wet kwaliteitsborging en hoe kom ik daar achter?

In het wetsvoorstel wordt uitgegaan van een start met de nieuwe regels voor Gevolgklasse 1. Dit zijn bouwwerken die als weinig risicovol worden gezien, zoals grondgebonden eengezinswoningen, kleine  bedrijfshallen en eenvoudige verbouwingen. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk via een digitaal uitvraagsysteem – vergelijkbaar met het Omgevingsloket Online – gezocht kan worden naar de juiste gevolgklasse en bijbehorende instrumenten als u wilt gaan bouwen.

Bouwwerken die op dit moment vergunningvrij zijn vallen niet onder het nieuwe stelsel en blijven vergunningvrij. De nieuwe regels voor aansprakelijkheid bij oplevergebreken gelden wel voor alle bouwactiviteiten, ook als ze niet onder Gevolgklasse 1 vallen.

Klik hier als u dit nuttig antwoord vindt.
0 anderen vonden dit nuttig.


Category: Algemeen: de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

← Welke gebouwen vallen allemaal onder de Wet kwaliteitsborging en hoe kom ik daar achter?

2 gedachten over “Welke gebouwen vallen allemaal onder de Wet kwaliteitsborging en hoe kom ik daar achter?”

  1. Is de Wkb van toepassing op een bouwproject dat bestaat uit zowel grondgebonden woningen als (gevolgklasse 1) appartementen (gevolgklasse 2)? M.a.w. welk criterium is maatgevend voor de volgen procedure?

    1. Als in bouwproject zowel bouwwerken gevolgklasse 1 als 2 bevat, dan is de ‘zwaarste’ klasse bepalend. Dus voor het gehele project moet dan vergunning worden aangevraagd. Het project kan wel in twee delen worden gesplitst zodat het gevolgklasse 1 deel een melding onder de Wkb wordt en de rest regulier vergunningplichtig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.