Op dit moment zijn veel eenvoudige bouwwerken vergunningplichtig omdat ze bijvoorbeeld aan de voorkant van een gebouw gebouwd worden of ze te groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan een dakkapel aan de voorzijde of een te grote aanbouw aan een woning. Onder de Omgevingswet – waar de Wkb onderdeel van uit maakt – wordt de huidige vergunning in twee delen geknipt: de omgevingsplanactiviteit en de bouwactiviteit.
Een groot deel van de eenvoudige bouwwerken is na 1-1-2022 niet langer vergunningplichtig voor de activiteit bouwen. Mogelijk is voor een bijvoorbeeld aan dakkapel aan de voorzijde nog wel een vergunning nodig voor een omgevingsplanactiviteit, dit bepaalt de gemeente. Gevolg is dat dakkapellen dus niet meer vooraf aan de technische regels worden getoetst maar mogelijk wel nog aan ruimtelijke regels (bestemmingsplan, welstand, etc.)
Op bouwwerken waar geen vergunning of melding voor bouwen nodig is, is private kwaliteitsborging van toepassing.
Meer informatie over de omgevingsvergunning voor het bouwen onder de Omgevingswet is hier te vinden.
← Wat zijn Bouwbesluittoetsvrije bouwwerken?
In welk artikel van het Bbl staan de bouwbesluittoetsvrije bouwwerken? Die dus ook niet onder de meldingsplicht vallen.
In art. 2.27 staan de uitzonderingen opgenomen van wat niet-vergunningsplichtige bouwactiviteiten zijn, maar er staat niet aangegeven dat het dan vergunningsvrij is voor de bouwactiviteit.
In 2.25, 2.26 staat aangegeven wat vergunnningplichtig is voor de technische bouwactiviteit. Alle andere activiteiten zijn dus vergunningvrij. 2.27 geeft nog aanvullend uitzonderingen op de vergunningplicht van 2.25 en 2.26. Ook activiteiten die voldoen aan gevolgklasse 1 – 2.18 – zijn vergunningvrij maar worden onder de Wkb meldingsplichtig.