Mag ik als bouwer mijn eigen kwaliteitsborger kiezen? Zo ja, waar kan ik deze vinden?

De wet schrijft voor dat voor het bouwen in gevolgklasse 1 een kwaliteitsborger aanwezig moet zijn die een voor het betreffende bouwwerk toegelaten instrument toepast. De wet schrijft niet voor wie de kwaliteitsborger contracteert. Een aannemer kan dus zelf – al dan niet in overleg met zijn opdrachtgever – een kwaliteitsborger kiezen.

De toegelaten instrumenten en de bijbehorende kwaliteitsborgers zijn in het landelijke register van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw opgenomen.

Klik hier als u dit nuttig antwoord vindt.
20 anderen vonden dit nuttig.


Category: Kwaliteitsborger

← Mag ik als bouwer mijn eigen kwaliteitsborger kiezen? Zo ja, waar kan ik deze vinden?

6 gedachten over “Mag ik als bouwer mijn eigen kwaliteitsborger kiezen? Zo ja, waar kan ik deze vinden?”

  1. “De toegelaten instrumenten en de bijbehorende kwaliteitsborgers worden in een landelijke database opgenomen. Deze database is openbaar toegankelijk.” De vraag is waar ik dat zou kunnen vinden, het antwoord dat dat in een toegankelijke database kan vinden vind ik niet heel bevredigend, want ik heb nog steeds die database gevonden of enig idee waar deze te vinden is.

    1. De landelijke database is nog niet actief aangezien er nog geen formeel toegelaten instrumenten zijn. Naar verwachting zullen de eerste instrumenten na de zomer formeel worden toegelaten waarna de database zal worden gepubliceerd. De locatie van de database zal dan via diverse kanalen – ook deze site – kenbaar gemaakt worden.
      U kunt overigens ook nu al aan de slag met kwaliteitsborging via één van de vier voor proefprojecten toegelaten en instrumenten. en bijbehorende kwaliteitsborgers. Zie hier voor https://www.stichtingibk.nl/2019/12/17/voorlopige-toelating-instrumenten-proefprojecten-wkb/

  2. enig idee wat er voor nodig is om als zelfstandig kwalitietsborger in het database terecht te kunnen komen / als zelfstandig kwaliteitsborger te mogen werken?

  3. Bedankt voor deze nuttige informatie! Ik wist niet dat een landelijke database openbaar toegankelijk is. Ik ben een ondernemer en ik wil dat mijn bouwwerkers maximaal veilig en “wettelijk” werken. Daarom moet ik zorgen zowel voor het juridische aspect als nodige instrumenten.

    1. Geachte mevrouw De Bruijn, zodra de wet in werking treedt – op z’n vroegst in 2019 – zal er inderdaad een landelijke database zijn van toe te passen instrumenten en partijen (kwaliteitsborgers) die die instrumenten mogen toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.