Hoe werkt bouwen volgens de Wet kwaliteitsborging (Wkb) als straks de Omgevingswet in werking is getreden?

De regels van de Wet kwaliteitsborging zullen worden overgenomen in een AMvB onder de Omgevingswet: het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), de opvolger van het Bouwbesluit 2012. Zoals te lezen in de consultatieversie van het Besluit bouwwerken leefomgeving [https://www.internetconsultatie.nl/omgevingswet_besluit_bouwwerkenleefomgeving] is nog niet bepaald hoe dat er exact uit gaat zien.

Bouwen blijft onder de Omgevingswet in principe vergunningplichtig. Wel wordt er een ‘knip’ gemaakt tussen de ruimtelijk regels en de technische regels in het Bbl. De ruimtelijke regels en de regels voor welstand worden vastgelegd in het omgevingsplan en dus heeft de vergunning voor het bouwen – voor zover het plan niet afwijkt van de ruimtelijke regels – alleen nog betrekking op de technische regels. Onder de Omgevingswet zal nog steeds sprake zijn van vergunningvrij bouwen en zullen ook de Bouwbesluittoetsvrije bouwwerken van de Wkb – als gevolg van de ‘knip’ – hieronder vallen. Voor al het andere bouwen zal dus nog een vergunning nodig zijn.

Bij bouwen onder kwaliteitsborging zal een meldingplicht worden ingevoerd. Net als voorgesteld in de Wkb zal de initiatiefnemer van het bouwen aan het bevoegd gezag moeten melden welk instrument wordt toegepast en welke kwaliteitsborger toeziet op de bouw. Tevens zal de melder een borgingsplan moeten overleggen bij de melding. De melding moet uiterlijk 4 weken voor start bouw worden ingediend. In de praktijk zal het echter noodzakelijk om veel eerder een kwaliteitsborger in te schakelen aangezien deze het bouwplan nog moet beoordelen en een risicobeoordeling en borgingsplan moet vaststellen.

Klik hier als u dit nuttig antwoord vindt.
10 anderen vonden dit nuttig.


Category: Algemeen: de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

← Hoe werkt bouwen volgens de Wet kwaliteitsborging (Wkb) als straks de Omgevingswet in werking is getreden?

6 gedachten over “Hoe werkt bouwen volgens de Wet kwaliteitsborging (Wkb) als straks de Omgevingswet in werking is getreden?”

  1. Dat klopt inderdaad. De Wkb zal volgens planning tegelijk in werking treden als de Omgevingswet en in he BBL (en deels in het Bkl) worden opgenomen.

 1. Beste,

  Is er een (officiele) duidelijke bron toe vinden waarin te herleiden is dat de : aanvraag omgevingsplanactiviteiten, melding bouwactiviteit, melding start bouw en de gereedmelding aan gemeente verplicht worden voor aannemers.

  1. Volgens planning zal begin maart 2020 de wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving worden gepubliceerd. In die wijziging zal ook de bouwmelding worden meegenomen. De omgevingsplanactiviteit is terug te vinden in de Omgevingswet.

  1. De cijfers in de figuur geven de weken aan: de termijn voor het krijgen van een omgevingsvergunning voor de ‘ruimtelijke’ aspecten is 8 weken. 4 weken nadat een volledige melding is gedaan mag met de bouw worden gestart.
   Voor de bouwactiviteit is dus een melding verplicht en geen vergunning: er volgt na ontvangstbevestiging van de volledige melding geen akkoord in de vorm van de vergunning. Een en ander vergelijkbaar met de huidige sloopmelding en melding brandveilig gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.