Hoe komen instrumenten voor kwaliteitsborging tot stand?

Een partij in de bouw (branchevereniging, certificerende instelling of dergelijke, verder instrumentaanbieder (IA) genoemd) wil een instrument voor kwaliteitsborging maken en laten toepassen. Dit proces gaat als volgt:

  • De IA maakt een regeling / instrument. Een instrument is een normatief document waarvan de toepassing leidt tot een bouwwerk dat aan de technische bouwregelgeving (het Besluit bouwwerken leefomgeving) voldoet. Het beschrijft hoe het toezicht en de controle moet worden georganiseerd, welke mensen daarvoor nodig zijn en hoe het eindresultaat kan worden bereikt.
  • Instrument wordt voorgelegd aan de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB). Deze toetst het instrument aan wettelijk eisen en kijkt voor welke gevolgklasse het instrument geschikt is. Zie hier een verdere uitleg.
  • Indien het instrument voldoet schrijft de TloKB het instrument in in het register, inclusief de Gevolgklasse waar het geschikt voor is, en eventueel het type bouwwerk.
  • Partijen die het instrument willen gaan toepassen worden hiertoe door de IA erkend nadat onderzocht is of die partijen aan alle eisen voldoen. is dat het geval dan mogen ze zich kwaliteitsborger noemen.
  • Een erkende of gecertificeerde partij wordt in het register gekoppeld aan het instrument: bijvoorbeeld kwaliteitsborger Y mag instrument X toepassen voor bouwwerken in klasse Z.

Zie ook het proces op hoofdlijnen.

Klik hier als u dit nuttig antwoord vindt.
0 anderen vonden dit nuttig.


Category: Instrumenten voor kwaliteitsborging

← Hoe komen instrumenten voor kwaliteitsborging tot stand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.