Home Kalender Tweedaagse opleiding BWT 4.0 (3 en 10 december)

Tweedaagse opleiding BWT 4.0 (3 en 10 december)

Inleiding

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is op 14 mei 2019 door de Eerste Kamer aangenomen en zal naar verwachting tegelijk met de Omgevingswet per 1 januari 2021 in werking treden. BWT 4.0 bereidt u voor op deze ontwikkelingen die een een enorme impact zullen hebben op uw werkzaamheden. Het is dan ook niet een kwestie van ‘even omschakelen’ maar een verander proces waar u niet vroeg genoeg mee kunt beginnen.

De contouren van de Omgevingswet en Wkb zijn duidelijk, de details nog niet allemaal. De rollen en taken van het BWT zullen gaan veranderen van regelgericht naar doelgericht, maar hoe gaat u hier mee aan de slag. Dit wordt ook wel ‘BWT 4.0 genoemd. ’Kortom, het veld is enorm behoorlijk in beweging en met deze cursus leert u hoe u hier als BWT mee om dient te gaan.

Meer informatie en inschrijven via deze link

Gevolgen voor taken BWT

Het meest opvallende gevolg van de aanstaande wetswijzigingen is dat minder de focus komt te liggen op de vergunning, en meer op de gerealiseerde kwaliteit.  Waar nu vooral de taakuitvoering van het BWT zit tussen indienen aanvraag en verlenen van de vergunning zal het nieuwe BWT partner worden in het proces vanaf de eerste pennenstreek van de initiatiefnemer totdat het gebouw in gebruik is genomen. De rol van BWT  zal hierdoor enorm gaan veranderen:

 • Meer nadruk op ruimtelijke ordening en welstand, past project ruimtelijk gezien in bestemmingsplan/omgevingsplan? Dus meer over de grenzen heen kijken naar de hogere doelen: zorg, klimaat, kwaliteit voorraad, leefbaarheid, etc. Meegaan in het nieuwe proces.
 • Van inhoudelijke focus meer naar procesmanager/procesbegeleider, dus klantcommunicatie en goed vergunningmanagement wordt van groter belang.
 • Met het wegvallen van vergunning wordt handhaving en repressief optreden belangrijker. Hoe werkt dat straks?
 • Bouw- en Sloopveiligheid wordt nu echt een belangrijk toetsingsaspect.
 • Checken of gebruik wordt gemaakt van een toegelaten instrument en of dit wordt toegepast door een daartoe gerechtigde kwaliteitsborger.
 • Er zal anders moeten worden gereageerd op handhavingsverzoeken tijdens de bouw en er is een ander toetsingskader bij toezicht op de bestaande bouw. En met name in de overgangsperiode goed opletten dat vergunningen en andere beschikkingen bestuursrechtelijk overeind blijven in bezwaar en beroep.

De BWT-er zal zich langzaam moeten transformeren naar een nieuwe rol: de BWT-er 4.0 .

Inhoud en resultaat

Deze cursus neemt u als BWT-er mee in de komende wijzigingen, breder dan alleen private kwaliteitsborging, en de gevolgen die dat heeft voor zijn/haar rol in het geheel. Na afloop heeft u:

 • Kennis over de consequenties van de  Omgevingswet voor het bouwen
 • Kennis van de inhoud van de beoogde, nieuwe wetgeving rond kwaliteitsborging met een uitgebreide behandeling van het bestuursakkoord
 • Meer oog voor het bredere plaatje, ruimtelijke ordening, welstand en kwaliteit
 • Inzicht in het relatief nieuwe aspect van omgevingsveiligheid
 • Kennis over de specifieke handhaving- en rechtsbeschermingsaspecten
 • Vaardigheden ontwikkeld die nodig zijn voor uw nieuwe rol.

De opleiding biedt daarnaast handvatten voor zaken die u nu al dagelijks tegenkomt. Kortom, u krijgt inzicht in de gevolgen hiervan voor uw rol en bent voorbereid op het heden en op uw toekomst.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor alle toezichthouders, vergunningverleners en juristen bij gemeenten en omgevingsdiensten die werken in het bouwproces.

Datum

03 dec 2019
Expired!

Locatie

Utrecht

Next Event

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.