“SKB Opleidingen start met post HBO-opleiding Bouwbesluitdeskundige”

Marktinitiatieven verbetering kwaliteitsborging in de bouw

De leergang start 7 maart 2017. Voor meer informatie zie de website van SKB Opleidingen (PAO).

De overheid wil dat de markt meer eigen verantwoordelijkheid neemt voor de kwaliteit van het bouwproduct. Concreet betekent het dat de preventieve bouwtechnische toets niet meer door het gemeentelijk bouwtoezicht wordt uitgevoerd als de markt in voldoende mate aantoont dat de geleverde bouw-producten aan de technische voorschriften van het Bouwbesluit voldoen. De publieke bouwtechnische toets verdwijnt en wordt vervangen door private kwaliteitsborging.

Meer dan voorheen is onder het nieuwe stelsel brede en integrale kennis van de bouwregelgeving onontbeerlijk. De bouw heeft deskundigen nodig die in staat zijn om in een vroeg stadium van het ontwerp- en voorbereidingsproces strijdig-heden van het bouwplan met de technische regelgeving te signaleren. De Post HBO Bouwbesluitdeskundige is gericht op het aanleren van kennis en vaardigheden die benodigd zijn voor de invulling van deze taak. De deelnemer aan de opleiding is nadien in staat om als bouwbesluitdeskundige in een bouwteam te functioneren. Ook is de gediplomeerde deelnemer toegerust om binnen het stelsel van private kwaliteitsborging emplooi te vinden bij een technisch controlebureau.

2 gedachten over ““SKB Opleidingen start met post HBO-opleiding Bouwbesluitdeskundige””

 1. Geachte dames en/of heren,

  Hebben jullie ook een opleiding voor een bouwinspecteur private kwaliteitsborging. Ik ben zelf momenteel bouwinspecteur bij de Gemeente Almere, maar wil mij zelf vast op de toekomst voorbereiden. Ik zou graag willen weten of er een opleiding is die er voor kan zorgen dat ik een gecertificeerde bouwinspecteur ben voor de private kwaliteitsborger.

  Met vriendelijke groet,

  Eric Fijma

  1. Beste Eric,
   Voor zover wij weten is er nog geen opleiding voor toezichthouders bouw. In ieder geval heeft SKB een dergelijke opleiding niet. Mochten we informatie over een dergelijke opleiding tegenkomen (wij organiseren zelf geen opleidingen als iBK) dan houden we je op de hoogte.

   Hajé

Reacties zijn gesloten.