Marktinitiatieven: “Gemeente Vianen maakt verdiepingsslag met Wet kwaliteitsborging voor het bouwen”

Nieuwkuijk – Pal naast de A27 en nabij de A2 bij Vianen verrijst binnenkort een distributiecentrum van maar liefst 20.640 m2. Bouwcombinatie Hercuton / Remco Ruimtebouw – beiden onderdeel van het cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep – realiseert het gebouw voor een toonaangevende vermogensbeheerder. Bijzonder is dat het project volledig conform de wet Kwaliteitsborging voor Het Bouwen (Wkb) gerealiseerd wordt.

de ontwikkeling is in nauwe samenwerking met Gemeente Vianen en de vermogensbeheerder tot stand gekomen. Cushman & Wakefield is namens de belegger bij het project betrokken en is met verschillende potentiële huurders in gesprek. Ivo van der Mark, Algemeen Directeur van het cluster Bedrijfshuisvesting: “De samenwerking tussen alle betrokkenen is erg goed verlopen. We waarderen de houding van de gemeente Vianen om te handelen met lef en de wil om zaken samen op te lossen.” Wethouder Wijnmaalen: “Gemeente Vianen is een moderne gemeente en is verheugd met dit pilotproject.”

Eerste project volledig Wkb
Gemeente Vianen handelt erg vooruitstrevend door deze nieuwbouw als pilot te gebruiken. De pilot voorziet net als in de toekomstige Wkb in een rol voor de gemeente als vergunning verlenende instantie waarbij uitsluitend preventief getoetst is aan het bestemmingsplan, de bouwverordening en het beeldkwaliteitsplan. De preventieve Bouwbesluit toetsing door Gemeente Vianen is bij dit pilotproject beperkt gebleven tot de voorgestelde gelijkwaardige oplossing voor het aspect brandveiligheid.

Bijzonder is dat de bouwcombinatie Hercuton / Remco Ruimtebouw en Gemeente Vianen de eerste combinatie is waarbij op deze wijze samengewerkt is en waarbij Seconed (TIS) vanaf het allereerste moment bij een nieuwbouw betrokken is. De omgevingsvergunning is volledig getoetst middels Technical Inspection Services (TIS) en is inmiddels verstrekt door Gemeente Vianen. Ivo van der Mark: “Duidelijkheid over verantwoordelijkheden gaat de bouw verder helpen. We komen hiermee weer een stap verder richting hogere klanttevredenheid in de bouw.”

Toetsing
Tijdens de bouw zal de gemeentelijke toezichthouder “over de schouder meekijken” met de kwaliteitsborger. Steekproefsgewijs zullen constructiegegevens namens de gemeente getoetst worden. Door middel van tussentijdse rapportages wordt de gemeente geïnformeerd over de bevindingen van de kwaliteitsborger. Na gereedkomen van de bouw moet een gebouwdossier worden overlegd waaruit blijkt dat het gebouwde voldoet aan de geldende voorschriften en tevens op welke wijze dit is gerealiseerd.

Bouwcombinatie Hercuton en Remco Ruimtebouw
Remco Ruimtebouw werkt in dit traject nauw samen met zusteronderneming Hercuton. Zij vormen samen met ServicebouwPlus, Hafkon International en Ocmer het cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep. Ivo van der Mark: “Hercuton heeft recent op Dordtse Kil III een pilotproject voor Wkb in gebouwklasse 2 gerealiseerd. De opgedane kennis en ervaring wordt nu samen met Remco Ruimtebouw benut.”

Grootste gebouw bedrijventerrein
De nieuwbouw wordt op Bedrijventerrein Gaasperwaard op een kavel van 38.000 m2 gerealiseerd. Het 20.640 m2 tellende distributiecentrum is voorzien van een tweelaags kantoor. Hiermee wordt het direct het grootste gebouw op dit bedrijventerrein. Het distributiecentrum is volledig gesprinklerd en beschikt over een laadkuil met 26 docks. Het pand is vanaf december 2017 beschikbaar voor verhuur. De duurzaamheidsambitie is BREEAM Good.

Bedrijventerrein Gaasperwaard
Bedrijventerrein Gaasperwaard in Vianen ligt bij knooppunt Everdingen direct aan de A27, nabij de A2 en tevens vlakbij de A12. De ligging is zeer centraal en de bereikbaarheid is uitstekend. Het ruim opgezette terrein heeft percelen bouwgrond van verschillende omvang, een hoogwaardige bebouwing en ligt midden tussen het groen.

De Planning
Op 7 april 2017 heeft de kaveloverdracht plaatsgevonden. Medio april wordt gestart met de heiwerkzaamheden waarna de bouwcombinatie Hercuton / Remco Ruimtebouw direct start met haar werkzaamheden. De oplevering vindt in december 2017 plaats.

Meer informatie
www.hercuton.nl
www.remco.nl
www.cushmanwakefield.nl
www.vianen.nl